Przygotowywanie posiłków w podróży

0
2692
Przygotowywanie posiłków w podróży

Każda podróż – obojętnie od jej długości i środka transportu – powinna przynosić wiele radości i zadowolenia. Jednak oprócz zwiedzania atrakcji turystycznych i podziwiania pięknych okolic należy też zadbać o jedną z podstawowych potrzeb człowieka, czyli jedzenie. W przypadku wycieczek jednodniowych nie stanowi to problemu, gdyż po spożyciu śniadania w domu można zapakować suchy prowiant na drogę, a obiad zjeść z miejscu docelowym. Nawet w przypadku, gdy nie będzie możliwości zjedzenia czegoś ciepłego, to kanapki, batony, owoce i herbata w termosie pozwolą przeżyć jednodniową wycieczkę. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku wypadów kilkudniowych – wtedy trzeba się przygotować na gotowanie w podróży.

W przypadku zdecydowania się na gotowanie w podróży – na przykład podczas noclegów na kempingach bądź w namiocie – podstawową kwestią jest skompletowanie odpowiedniego sprzętu. Produktem pierwszej potrzeby będzie w tym przypadku palnik turystyczny. Do wyboru jest palnik gazowy, palnik na paliwa ciekłe bądź na paliwa stałe. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy od indywidualnych preferencji (nie każdy lubi zapach benzyny) i od długości wycieczki (palnik na paliwa ciekłe jest polecany w przypadku wypraw wielotygodniowych, gdyż wszędzie tam, gdzie pojawiają się samochody nie będzie problemu z kupnem benzyny).

Po wyborze odpowiedniego palnika przychodzi czas na przygotowanie naczyń. Wielu producentów wychodzi naprzeciw zapotrzebowaniom turystów i oferuje kompletne zestawy, które charakteryzują się małą wagą i niewielką objętością (co jest kwestią dość istotną w pakowaniu bagażu). Warto pamiętać o tym, iż pakowanie niektórych naczyń jest zbędne, gdyż można je kupić w krajach docelowych po dużo niższych cenach. Dobrym rozwiązaniem jest zapakowanie kompletów plastikowych, które po pierwsze nie ważą zbyt dużo, a po drugie nie trzeba ich myć. Należy pamiętać o zabraniu ze sobą sztućców, kubka i deski do krojenia, co znacznie ułatwi gotowanie w podróży.

Przed wyruszeniem w podróż należy zastanowić się, co będzie wchodzić w zakres menu wykorzystywanego podczas wycieczki. Wiele produktów można kupić na miejscu, jednakże trzeba pamiętać, iż nie wszędzie można dostać ulubione potrawy. Dlatego warto zapakować ulubione smaki w postaci zup instant. W przypadku wycieczek w miejsca dalekie od zabudowań warto zaopatrzyć się w żywność liofilizowaną. I chociaż nie wszystkim smakuje, to podczas deszczu w dalekiej przełęczy może być na wagę złota.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ